15-vuotiaana tekemäni tatuointi

Ihanaa kesäistä viikkoa sinulle!

Täytin tosiaan vappuna vuosia ja ikää tulikin huikeat 22! Monet tietävätkin jo minun olevan Turun seudun nuorin ammattilaistatuoija ja aikoinani olinkin koko Suomen nuorin, nimittäin aloitin tatuoimisen jo 14-vuotiaana. Tatuointeja olenkin taiteillut jo 8 vuotta ja kuulenkin usein hämmästelyjä iästäni ja siitä, että olen ollut alalla näin pitkään. No, eihän kukaan voi olla seppä syntyessään vaan kaikkea täytyy todellakin harjoitella oppiakseen. Alottaessani tämän upean ja kiehtovan tatuoimisen tein vain yksinkertaisia ja pieniä kuvia äitini iholle ja siitä pikkuhiljaa myös tämän ystäville.

Muutimme Turusta maalle ollessani 15-vuotias, jossa koko lapsuuteni ajan masennuksesta kärsinyt äitini alkoi parantua päästessään rauhalliseen ja puuhaa tarjoavaan ympäristöön. Samalla oma mieleni luovutti ja sairastuin itse keskivaikeaan masennukseen. Olen selittänyt itselleni tämän äkkipikaisen masennukseni johtuvan siitä, että kehoni antoi minulle niinsanotun luvan ”levätä”, toisin sanoen tulla kyvyttömäksi tehdä mitään, sillä olinhan ollut perheemme vahvin lenkki ja pitänyt kaiken visusti kasassa nuoresta iästäni huolimatta. Oikeastaan ainoa asia, joka minut teki edes hieman onnelliseksi ja motivoi olivat mitä ihanimmat ihmisyksilöt ja heidän upeat tatuointi-ideansa sekä iho, jonka he luottivat minulle. Rakastuin tunteeseen, joka valtasi minut kerta kerran jälkeen asiakkaan mieleenpainuvasta reaktiosta tatuoinnin tullessa valmiiksi. Tästä minun nälkäni kehittyä paremmaksi vain kasvoi ja kasvoi, mutta harmikseni tatuoijia ei kuitenkaan ollut paljoa ja todella harva haluaa edes jakaa salaperäistä tietoaan saatika auttaa uusia potentiaalisia kilpailijoita alalle. Onnekseni äitini eräs tuttu oli tatuoija, jonka luona kävin ottamassa useita tatuointeja ja seurasin tarkkaan kysellen ja pohtien hänen työskentelyään. Vietinkin pitkiä öitä tutkien kuinka tatuointikoneet toimivat ja yritin pähkäillä yksinäni niiden säätöjä, neulan kärkien eroja, neulan syvyyttä, virran määrää, erilaisia ihotyyppejä, tekniikoita; kuinka saadaan tiettyä jälkeä, miten muste jää ihoon, mihin se jää, kuinka hygienia hoidetaan ja välineet steriloidaan?

Pääsin muuttaman takaisin Turkuun 17-vuotiaana toiveenani parantua kamalasta mieltä riipivästä masennuksesta ja käydä koulut loppuun kunnialla. Sisustinkin ensimmäiseen kotiini tietenkin tatuointinurkkauksen eikä kotootani todellakaan löytynyt kotitatuoijasta ensimmäistä mielikuvaa eli perinteistä sohvaa tai keittiön pöytää, jonka päällä kuvia tehdään vaan kotootani löytyi pienimuotoinen ”studio” hoitopöydällä sekä säädettävällä penkillä, että liikutettavalla työväline-tasolla ja kaapilla kaikille välineilleni, sillä halusin todella oppia ammattilaiseksi. Myös hygienia on ollut minulle aina ykkösjuttu ja olenkin hakenut ammattilaisuutta jo harjoitusvuosinani opettelemalla ensimmäisenä ylläpitämään puhdasta ja turvallista ympäristöä tatuoinneille.

Olen lukenut lukuisia oppaita, hakenut tietoa internetistä, katsonut huippu-artistien videoita, seurannut tarkkaan vierestä tatuoimista, käynyt messuilla sekä tarkkaillut ahkerasti eri artistien työtä sosiaalisessa medissa ja analysoinyt niitä vain etsiäkseni oman tavan tehdä. Olen harjoitellut koko nuoruuteni vain ja ainoastaan tullakseni tatuoijaksi puurtavan opiskeluni päättyessä. Jos mieltäni on askarruttanut jokin, olen kääntynyt ammattilaisen puoleen ja vääntänyt asian itselleni rautalangasta. Jokaisella artistilla on kuitenkin erilainen tyyli ja tapa tehdä kuvia, niinkuin piirtäessäkin, joten sitä omaa tekniikkaa on pitänyt hakea ja hiota paljon, vaikka eihän se koskaan lopu, sillä aina syttyy into johonkin uuteen tyylilajiin tai värimaailmaan, jolloin kädenjälki taas muuttuu. Myös jokaisen artistin koneet ovat säädetty erilaisiksi omaan käteen sopiviksi, eivätkä samaiset säädöt toimi kaikilla; joku on nopeampi, joku hitaampi, jolloinka myös koneiden täytyy toimia siinä mukana.

Kun aloin parantua masennuksestani, joka silloin oli ottanut minut hoiviinsa ja antanut itsetuhoisten ajatusten valloittaa mieleni valmistuin vihdoin koulusta, minusta tuli merkonomi! Päädyin TE-toimistan kautta yrittäjyyskurssille, jossa käytiin kaikki yrittämiseen liittyvät asiat läpi. Aloin kehittelemään palveluitani ja arvojani tarkkaan ja määrittelin kuvan, millaisen imagon haluan yritykselleni rakentaa, sen mitä sinulle tulee mieleen Dreamyink-tatuointistudiosta. Tein todella tarkan liiketoimintasuunnitelman, pilkoin kaikki osa-alueet todella pieniksi ja pohdin asioita, joita en ollut edes koskaan tullut ajatelleeksi. Liiketoimintasuunnitelmaani sekä laskelmia hioin noin vuoden, hieman enemmän kuin mitä raskaus kestäisi.

Tein portfolion töistäni, jonka kanssa kiersin Turun tatuointiliikkeitä. Sain paljon kannustavaa ja positiivista palautetta työnjäljestäni sekä tietoudestani alaan, joka oikeastaan yllätti monia että olin oikeasti ottanut asioista selvää. Harmikseni tatuointiliikkeet Turussa olivat pieniä, eikä mihinkään mahtunut enempää tekijöitä tai ollut tarvetta. Yhdestä paikasta jäi tosi paha maku suuhun, sillä portfoliotani ei edes katsottu vaan käännytettiin heti pois todella törkeällä äänensävyllä. Päätin kuitenkin tulla alalle ja perustaa oman yrityksen sekä työllistää itse itseni, sillä miksi tekisin ilmaiseksi sitä minkä osaan ja millä voisin elättää minulle rakkaan koirani sekä itseni? Samoihin aikoihin sain viestiä parilta tatuointistudiolta, jossa kehuttiin työni jälkeä ja tarjottiin paikkaa liikkeestä. Taas jälleen harmistuin, sillä toinen oli Porissa ja toinen Raumalla. Jatkoin kiertelyä tatuointiliikkeissä, mutta nyt kävinkin vain esittelemässä uusia tekeleitäni ja kuulemassa kommenttia sekä kehitysideoita. Sain paljon erilaisia näkemyksiä ja lämpimimmän vastaanoton sain Individual inkin Lasselta, joka myös palautti uskoni tatuoijiin kurjan kokemukseni jälkeen. Töitteni esittely hänelle motivoi minua entisestään kehittymään ja otinkin uskomattomia harppauksia eteenpäin. Lähdin myös hänen innoittamana ottamaan vielä muutamalta eri artistilta tatuointeja ja päädyin Jussille Joker the tattoo shoppiin.

Jussilla oli juuri aloittanut harjoittelija ja keskustellessamme hänestä kysyin hieman tuosta prosessista ja olisiko minullakin mahdollista päästä. Jussin mukaan olisin voinut aloittaa harjoittelun puolenvuoden päästä. Juttelimme hetken, kunnes kysyin haluaisiko hän kurkata portfoliotani. Otin sen laukustani ja aloimme selailemaan sitä yhdessä, eikä mennyt kauaa kun Jussi tarjosi minulle työpaikkaa liikkeestään. Olin ihan hämilläni, enkä oikeastaan uskonut koko tapahtumaa ennenkuin kuukausi oli vierähti ja minulla oli oma ihana pieni yritys ja työskentelin oikeassa tatuointiliikkeessä.

Oma oppini tatuoijaksi onkin ollut kivinen matka, sillä apua ei juurikaan ole saanut kuin mitä saisi jos olisi ollut oppipoikana. Opissa pääset seuraamaan päivittäin toisen työskentelyä, pääset kysymään ja kyseenalaistamaan kaikkea sekä näet miten homma toimii sisältäpäin. Minäkin olen kyllä päässyt kysymään ja kyseenalaistamaan samalla kun on olen katsonut työskentelyä (en tosin ilmaiseksi). On kuitenkin monia asioita, jotka vievät oman aikansa ja niiden oppiminen on täysin ihmisestä kiinni, kuten itse jännitys tatuoinnin teosta, ammattilaisen ote ja toimintatavat (tieto siitä, mitä tekee, itsevarmuus), asiakaspalvelu, piirtäminen ja suunnittelu sekä tietenkin oma tekniikka ja tyyli!

Suunnittelemani peitekuva

Olen perehtynyt todella hyvin käytettäviin välineisiin ja niiden ainesosiin tekemieni vegaanisten tatuointien kautta, tatuoinnin jälkihoitoon ainoan kotimaisen tatuointivoiteen kehittämisen myötä (ja saadun palautteen mukaan paras rasva kehitettiinkin), hygieniaan, joka on kotioloissa vielä tärkeämpi kuin ympäristössä, joka on suunniteltu tatuointien tekoa varten. Jaan oppimaani avoimesti myös teidän kanssanne nettisivuillani sekä erityisesti blogissani.

Avasin hiljattain myös oman verkkokaupan, josta saat ostettua itsellesi paljon kehuttua tatuointivoidetta, lahjakortteja itseäsi miellyttäviin taideteoksiin ihollesi sekä kotimaisia aidosti ekologisia Saaren Taika tuotteita; pyykkietikkaa, artesaanisaippuoita, voidedeodorantteja sekä monia muita erilaisia loistavia tuotteita! Verkkokauppani asiakkaani voit myös maksaa ostoksesi laskulla, jopa 30 päivän maksuajalla tai pilkkoa maksun itsellesi sopivaksi jopa 36-kuukaudeksi.

Pieneksi loppukevennykseksi haluankin esitellä sinulle yhden ensimmäisistä tekemistäni tatuoinneista, joka koreilee aivan mielettömän upean henkilön Miran kättä. Tatuointi tehtiin ollessani vasta 15-vuotias, eli seitsemän vuotta sitten, jolloin olin tatuoinut noin vuoden todella satunnaisesti. Pääsin kuvaamaan sinulle ennen ja jälkeen kuvat, sillä nyt tosiaan 7-vuotta myöhemmin ehostettiin tatuointi uuteen uskoon! Minusta on upeaa nähdä oma kehitys ja se, että minusta todellakin tuli työssäkäyvä ihminen masennuksestani huolimatta ja vieläpä yrittäjä! Kuka olisi uskonut? No en minä ainakaan!

Ennen korjausta

 

Parannettu versio, myös naamasta tehtiin vihdoin valkoinen!

Nykyisin teen tatuointeja ihan laidasta laitaan; yksilöllisesti suunniteltuja kuvia asiakkaiden ideoista piirtämälle asiakkaan idean pohjalta mallikuvan, joka sitten tatuoidaan asiakkaan toivomaan paikkaan. Tatuoinnit valmiista malleista sekä uutuutena tai ainakin aika uutena juttuna oikeastaan koko Suomen alueella; vegaaniset tatuoinnit! Siinä kaikki asiakkaan iholle laitettava materiaali on vegaanista ja kaikki käytettävistä tarvikkeista myös!

Tällä hetkellä minua innostaa tyylilajeina kestosuosikkini Neo-Traditional, sketsi & vesiväri sekä realistiset naisten kasvot.

Kurkista portfoliooni ja katso mille tekemäni tatuoinnit näyttää: https://dreamyink.dev-ratasdesign.com/galleria

Ajanvarauksen minulle voit tehdä vaikka sähköpostitse, Instagramissa, Facessa tai missä ikinä törmäätkään minuun netissä taikka livenä!

Lopuksi haluan kiittää sinua, että luit artikkelini ja etenkin jos olet luottanut ihosi taiteelleni tai seuraat minua somessa. Kiitos <3

Tervetuloa kurkkaamaan verkkokauppaani tästä.

-Veera