8 ainutlaatuista lupausta vuodelle 2018

Heippa arvoisa lukijani!

Vuosi lähenee loppuaan ja onkin aika tehdä uuden vuoden lupauksia. Tänäkin vuonna lukee sosiaalisesta mediasta lausahduksen ”New year, new me”, johon yleensä sisältyy jonkin paheen (esim. Tupakointi) lopettaminen tai ruokavalion muutos sekä liikunta.

Itsekin lupailen vuosittain liikkua enemmän ja panostaa terveyteeni, huonolla menestyksellä. Muutaman viikon jaksaa panostaa ja sitten se kiinnostus lopahtaakin.

Keräsikin kasaan 8 hieman erilaisempaa asiaa, joihin itse aion keskittyä vuonna 2018.

1. Läsnäolo

Keskity hetkeen jossa olet, ole läsnä; kuuntele ja keskity. Laske puhelin kädestäsi ja nosta katseesi tarkkaillaksesi ympäristöäsi. Kun menet ystäväsi kanssa vaikka kahville, pidä puhelin laukussa sen ajan ja keskity siihen hetkeen. Me vain vanhenemme ja aikaa ei valitettavasti saa takaisin.

Havahdun itse tekeväni jotain muuta silloin kun täytyisi kuunnella toista. Olenkin jo tänä vuonna yrittänyt keskittyä läsnäolemiseen. Täytyy myöntää, että tiedän miltä miehestäni tuntuu kun hän huomauttaa välillä puhelimeni käytöstä. Se tuntuu todella kurjalta olla läsnä toiselle, joka ei yhtäkkiä kuuntelekkaan tai keskity sinuun vaan puhelimeensa.

2. Ota yhteyttä siihen henkilöön, joka käy välillä mielessäsi

Yhteydenpito nykyään on todella helppoa ja sitä kannattaakin hyödyntää. Jos ajattelet usein jotain ihmistä niin pyydä häntä kahville tai kutsu kylään, oli se sitten vanha luokkatoverisi tai sukulainen.

Ilahduin itse tänä vuonna todella suuresti kun yksi parhaimmista kavereistani kutsui minut yllättäen tupareihinsa. Pari vuotta siinä meni kuulematta toisesta yhtään mitään. Kyseinen henkilö oli usein mielessäni, mutten vaan saanut tehtyä aloitetta. Nyt olemmekin ollut enemmän jutuissa ja nähneet useammin. Minusta on upeaa kun hän ”palasi” elämääni. Onhan hän ollut tukenani pahimpina hetkinäni ja auttanut jaksamaan elämää sairastaessani masennusta.

3. Vietä aikaa enemmän ulkona

Ajan viettäminen kotona on kivaa ja sinne on todella helppo jäädä katsomaan telkkaria. Pidä kuitenkin mielesi virkeänä ja lähde kaupungille vaikka syömään tai muuten vaan kävelemään ulos raittiiseen ilmaan.

Äitini sanoi minulle aina raikkaan ulkoilman virkistävän mieltä ja parantavan unta. Koiran ja miehen kanssa käydään illalla vielä pieni lenkki, jota ehdotankin nyt pidennettäväksi. Iltalenkki on myös kiva hetki kuluttaa energiaa ja keskustella kumppanin tai kaverin kanssa ilman häiriötekijöitä (jätän itse puhelimenkin kotiin).

4. Hyvä unirytmi

Aseta itsellesi sopiva unen pituus kuten 8h ja noudata sitä. Tasainen unirytmi on tärkeää, niin mielelle kuin terveydellekkin. Pirteä ihminen jaksaa enemmän ja keskittymiskyky on parempi. Väsyneenä mikään ei ole kivaa ja pinna lyhenee sekä känkkäränkkäkin saattaa kyläillä (niin aikuisella kuin nuorellekin.

Mieheni herää 5:15 töihin kun itse saisin nukkua kahdeksaan asti. Nousen kuitenkin samaa aikaa keittämään kahvia ja hengailemassa hetkeksi hänen kanssaan. Usein menenkin takaisin nukkumaan ja herään todella väsyneenä. Olemme menneet tänä vuonna puolenyön aikoihin nukkumaan jonka tuloksena miekkonen onkin todella väsynyt tullessaan kotiin ja meneekin suoraan päiväunille. Perinkin jatkossa menemään klo 21-22 nukkumaan ja molemmat heräisi samaan aikaan.

5. Työn ja vapaa-ajan erottaminen

Tämä pätee ainakin yrittäjiin, joilla se työ on käytännössä koko ajan mielessä. On hyvä viettää oikeaa vapaa-aikaa ilman stressiä.

Aion pyrkiä hoitamaan työ-asiani työajalla ja kun pääsen niin keskityn vain perheeseeni ja ystäviin. Tietty on pakko välillä tehdä jotain kotonakin, mutta ne päivät valitsen hieman ennakkoon. Pyrin siis välttämään jatkuvaa työskentelyä.

6. Kokeile uusia juttuja

Ylläty ja haasta itsesi kokeilemalla vaikka kaupunkisi tai ulkopaikkakunnalta tarjoamaa aktiviteettiä kuten paintballia tai jotain mistä olet haaveillut muttet ole raaskinut toteuttaa.

Pelasimme kaveriporukka paintballia tänä vuonna ja oli kyllä hikinen ja hauska kokemus. Sitä voisin pelata koska vaan uudestaan. Olen kuitenkin jo pitkään haaveillut jonkinnäköisen pakopelin suorittamisesta ja se olisikin seuraava mielenkiintoinen aktiviteetti. Haluaisin myös matkustaa Islantiin ja kokea hieman erilaisen lomamatkan tulivuorten ja kylmyyden keskellä. Loppuvuodesta varmaan aion tehdä reissun Lappiin, sillä en ole siellä koskaan ollut vaikka olen siitä aina haaveillut.

7. Voi hyvin

Pintapuoliseen hyvinvointiin varmasti vaikuttaa kolme asiaa; syöminen tasaisin väliajoin, hyvä unirytmi/riittävä uni ja liikunta. On hyvä ylläpitää noita kolmea, mutta muista hoitaa myös omaa henkistä hyvinvointiasi. Älä ole niin ankara itsellesi vaan keskity onnistumisiin sekä positiivisiin asioihin. Pyri karsimaan negatiiviset asiat, jotka ”syövät päätä”. Muista hengittää.

Huomaan itse usein takertuvani asioihin, jotka eivät oikeasti ole olennaisia juuri sillä hetkellä tai otan muiden huolia omakseni. Murehdin ja pyörittelen asioita niin paljon, että joskus tuntuu että haluaa vain vajota syvälle sänkyyn peittoihin käärittynä.

8. Hemmottele itseäsi

Rentoudu ja hemmottele itseäsi mieleisellä tuotteilla tai palveluilla. Kotona tehtävät jalkakylvyt, hiushoidot ja erilaiset kuorinnat koko keholle ja naamalle ovat oiva valinta vaikka tunnelmalliseen sauna-illan rentoutumiseen. Voit hemmotella itseäsi myös erilaisilla palveluilla kuten rakennekynsillä, ripsillä ja kampauksilla.

Olen käynyt ottamassa tasaisin väliajoin rakennekynnet sekä huoltanut niitä ja sanoisin että aika alastomalta tuntuu jos niitä ei ole. Tekevät ne olostani paljon mukavamman ja tyylikkäämmän. Kiersin kampaamot aiemmin kaukaa, sillä en oikeastaan koskaan ollut tyytyväinen lopputulokseen ja leikkasin sekä värjäsin hiukseni aina itse. Aloin kuitenkin tänä vuonna käydä Turun artrfashionilla mukavalla kampaajalla ja olen aina ollut tyytyväinen lopputulokseen. Aionkin ensi vuonna käydä myös säännöllisesti kampaajalla. Säästää aikaa ja saa hetken aikaa rupatella tutun mutta silti tuntemattoman ihmisen kanssa sekä pysähtyä hetkeksi unohtamaan arjen murheet.

Kiitos kun luit! Kaikkea hyvää sinulle alkavaan vuoteen 2018 ❤️

Muista suojalasit, jos ammut raketteja.

– Veera