Arpien tatuoiminen

Hyvää syksyistä ja erityisen aurinkoista keskiviikkoa! Tänään vietetään maailman mielenterveyspäivää ja todella lämmin mieltä kohentava sää ollaankin saatu, ainakin tänne Turun seudulle 🙂 Olen saanut viimeaikoina huomattavasti enemmän kyselyitä, että millaisen arven päälle voi tatuoida ja kuinka vanha sen täytyy olla. Ajattelin avata asiaa laajemmin tänne blogiin <3

Tatuointi voi olla paljon muutakin kuin vain kaunis kuva tai muisto iholla, se voi olla keino korjata kosmeettinen vaurio tai vaikkapa menneisyyden haamut – oli arvet sitten itseaiheutettuja, onnettomuudesta- tai sairaudesta peräisin. Jollekin niiden piiloon saaminen voi olla täysin uusi alku. Se voi olla lyhythihaisen paidan käyttämistä kesällä loistaen itsevarmuutta, sillä enää ei mieltä paina eri skenaariot siitä, mitäköhän muut mahtavat ajatella sinusta nähdessään arpesi. Se voi olla rajattomasti itsevarmuutta ja eri näkökulmaa omasta kehostaan, kun näkee peilistä upeat tatuoinnit raskaus- tai leikkausarpien sijaan. Oli vaurioitunut ihoalue kuinka pieni tai iso tahansa, voi se hankaloittaa omaan makuun mieluisan elämän elämistä. Se voi painaa jatkuvasti mieltä, hankaloittaa vaatteiden valintaa tai murskata itsetunnon, jotka taas heijastuu ihmissuhteisiin, mielenterveyteen ja elämänlaatuun. Jokaisella on oikeus tuntea itsensä kauniiksi ja viihtyä omassa kehossaan.

Haavan paranemisen alkuvaiheessa arpi on punainen tai tumma ja yleensä myös koholla, kunnes ”kypsyessään” vaalenee ja palautuu vahingoittumattoman ihon tasolle. Arven ”kypsyminen” voi vaatia aikaa jopa parikin vuotta, minkä jälkeen arpi pysyy vaaleana ja muuttumattomana. Tämä on tatuoimisen kannalta tärkeää varsinkin jos arven päälle tulee suoraa viivaa tai yksityiskohtia, sillä jos arpi muuttuu vielä tatuoimisen jälkeen saattaa tatuointikin vaihtaa muotoaan ihon mukana – suorasta viivasta voi tulla esim. S-kirjainta muistuttava. Jos taas arpi ja sen ympärystä on väritetty tasaisesti yhdellä värillä ei tämän alueen muuttuminen vaikuta tatuoinnin ulkonäköön, sillä muutos ei ole havaittavissa omin silmin.

On hyvä pitää mielessä, että arpi ei kuitenkaan poistu iholta tatuoinnilla. Koholla tai kuopalla olevat arvet muodostavat varjon iholle valon osuessa niihin oikeasta kulmasta. Myös arven väri saattaa poiketa ihonväristä, jolloin tatuoimaton arpikudosta sisältävä ihoalue voi erottua. Tatuointi kuitenkin huijaa ihmismieltä keskittäen tämän ajatuksen kohtiin, joissa on jokin erityinen keskipiste tai yksityiskohta – vaikkapa värillinen ruusu mustavalkoisessa kuvassa herättää automaattisesti katsojan huomion. Tatuointi arpien päälle onkin eräänlainen suojaväritys, jolla saadaan naamioitua vauriot pois ihmissilmän nähtäviltä.

Tatuointia tehdessä iholle neula läpäisee uloimman ihokerroksen jättäen musteen dermikseen eli verinahkaan. Haavan muodostuessa ihon lävistämisestä keho lähettää ihosoluja parantamaan sitä. Näitä puolustussoluja, jotka saapuvat paikalle kutsutaan Makrofageiksi. Ne syövät kudoksista mikrobeja, kuolleita soluja ja suojaavaat elimistöä imaisemalla tatuointivärin itseensä. Ne eivät kuitenkaan pysty hankkiutumaan tatuointimusteesta eroon, joten väri jää dermikseen ja kuultaa sieltä läpi ihon pinnalle. Ajan mittaa makrofagin kuollessa saapuu paikalle toinen siivoamaan tämän pois imaisten tatuointimusteen itseensä. Tämän vuoksi tatuointi kestää käytännössä ikuisesti, mutta muuttaa vuosien varrella hieman ulkonäköään haalistumalla ja leviämällä.

Kun iho vaurioituu ja muodostaa arven, se menettää samalla pitokykynsä tatuointimusteelle, sillä myös sen solut ovat vaurioituneet. Tatuoinnin ollessa tuore se näyttää todella upealta, mutta parantuessaan se saattaa muuttua arpikudoksen kohdalta – viivat saattavat sumentua tai levitä. Arpikudoksen päällä tatuointimuste saattaa myös näyttää tummemmalta tai vaaleammalta verrattuna muuhun tatuointiin. On myös mahdollista, ettei tatuointimuste tartu arpikudoksen päälle ollenkaan.

Arpikudoksen päälle voidaan tatuoida, kun se pysyy muuttumattomana.  Tähän vaikuttaa arven syvyys, koko ja tummuus. Yleisesti suositellaan, että arpi olisi vähintään vuoden vanha, mutta mielestäni idyllisin aika arven tatuoinnille on kolme vuotta tämän muodostumisesta. Sillä saa varmistettua, ettei se enää muutu ja vaikuta tatuoinnin ulkonäköön.

Arpien hoidossa suosittelen käyttämään Saaren Taika®-voiteita, sillä niissä käytetty shea-voi on puhdistamatonta (unrefined) ja eettisesti tuotettu Afrikan savanneilla kasvavien karitepuiden hedelmistä, puhtailla menetelmillä kerättyä ja valmistettua ihoa ravitsevaa voita, jossa on tallella kaikki karitevoin parantavat ja hoitavat ainesosat, eikä se sisällä mitään jäämiä keinotekoisista kemikaaleista eikä puhdistus/valkaisuaineista.

Sheavoin hyödyt ihovauridoiden hoidossa:

  • Kosteuttaa ihon syvimpiä kerroksia ja voitelee ihoa
  • Ravitsee ihoa
  • Sisältää A-, E-, K- ja  F-vitamiinit – edesauttavat arven parantumista
  • Edistää kollageenin tuotantoa – sitoo vaurioituneen ihon yhteen, jolloin sulkeutuu ja paranee
  • Nopeuttaa ihosolujen uusiutumista
  • Taistelee soluja vahingoittavia vapaita radikaaleja vastaan – molekyylejä parittomilla elektroneilla, jotka ryöstävät solujen elektroneja aiheuttaen vahinkoa ja altistaen sairauksille
  • Nuorentaa ihoa
  • Auttaa ihoa vaalentumaan

Täällä koto-Suomessa Saaren Taika® Sheavoi valmistetaan tarkasti valvotuissa olosuhteissa, käsin tehokkaiksi ihon- ja hiustenhoitotuotteiksi. Valmistajan sheavoita ei missään vaiheessa altisteta minkäänlaisille kemiallisille toimenpiteille, eikä sitä kuumenneta valmistusvaiheessa niin, että sen sisältämät ravintoaineet katoavat. Karitevoin (shea-voin), rauhoittavan kamomilla-shean ja manteli-shean voit tilata verkkokaupastamme tästä.

Tatuoinnin parannuttua tulisi aina käydä näyttämässä sitä artistillesi, jotta tämä voi katsoa tarvitseeko jotain kohtaa vahvistaa tai värittää lisää. Etenkin tälläisen arpikudoksen päälle tehdyn tatuoinnin kohdalla olisi erittäin tärkeää, käydä katsomassa se läpi artistin kanssa. Meiltä saat tatuointiisi 12kk takuun, jonka aikana teemme korjaus- ja vahvistustyöt veloituksetta. Takuu ei kuitenkaan kata tiettävästi kuluvia paikkoja, kuten sormet ja jalkaterän sivut. Näistä poikkeuksista informoimme sinua aina ajanvarauksessa.

Meillä kunnioitetaan sinun yksityisyyttäsi ja liiketilamme työpisteet saadaan rajattua niin, että kukaan ylimääräinen ei näe sinua. Saat siis olla aivan rauhassa tatuoijasi kanssa turvallisin mielin.

Minuun saa ottaa rohkeasti yhteyttä kysymyksissä ja ajanvarauksiin liittyvissä asioissa sähköpostitse veera.amnelin@gmail.com, puhelimitse 0401837312 tai missä vaan sosiaalisen median kanavassa jossa olen.

Teen tatuointeja suunnitellen ne yhdessä asiakkaan kanssa tai valmiista malleista. Kurkista portfoliooni ja katso mille tekemäni tatuoinnit näyttää: https://dreamyink.dev-ratasdesign.com/galleria

Meiltä saat tatuointisi pyydettäessä täysin vegaanisesti.

Kiitos kun luit kirjoitukseni <3

-Veera