Vegaaninen tatuointi – Miten se eroaa ”tavallisesta”?

Heipä hei ihana lukijani!

Aina toisinaan minulta kysellään vegaanisten ja ns. ”tavallisten” tatuointien erosta. No, suurin ero näillä on käytettävien tarvikkeiden ainesosat. Vegaanisissa tuotteissa eläinperäiset ainesosat on korvattu luonnollisilla tai synteettisillä ainesosilla.

Vegaanisesti toteutettu parsakaali

Mikä on vegaanisten tatuointituotteiden ero?

Tatuointimuste koostuu pääasiassa kahdesta aineesta; väripigmentistä ja välittäjäaineesta (neste). Pigmentti voi olla käytännössä mitä tahansa hienoksi jauhettua ainetta ja yleisimmin pigmentti onkin mineraalipigmenttiä ja välittäjäaine steriiliä vettä. Musteet saattavat sisältää eläinperäistä glyseriiniä, luuhiiltä, sorkkien gelatiinia tai hyönteisten sellakkaa, kun taas käyttämissäni vegaanisissa musteissa väripigmentit ovat täysin orgaanisia ja välittäjäaineena toimii tislattu vesi. Käytössämme on vain maailmanlaajuisesti tunnettujen ja luotettavien valmistajien värejä, kuten Intenze ja Alla Prima. Musteista löytyy MSDS (Material safety data sheet) valmistajien kotisivuilta, josta voi tarkistaa jokaisen ainesosan.

Eläinperäistä glyseriiniä saattaa esiintyä myös ihon puhdistukseen käytettävissä saippuoissa. Tutkiessani ainesosia huomasin käyttämäni Coscon saippuan olevan vegaaninen, joten sitä ei tarvinnut vaihtaa. Päätin kuitenkin etsiä kokeiluuni toisen vegaanisen saippuan ja pitkän selailun jälkeen löysinkin lupaavan tuotteen; nimittäin H20ceanin blue green liquid soapin! Tuote ei ollut pelkästään vegaaninen vaan myös luontoystävällinen. Laitoin sen heti tilaukseen. Kun tilaus saapui ja päästyäni testaamaan tuotetta huomasin sen olevan hieman tehottomampaa kuin jo käyttössäni oleva Coscon vihreä saippua, mutta se ajoi silti asiansa ja puhdisti ihoa hyvin. Pidän erityisesti tuotteen valmistajan pyrkimyksistä merkin takana pienentää hiilijalanjälkeä ja poistaa ympäristölle haitallisia valmistustapoja ja päätin pitää sen käytössäni.

Käytän ReproFX Spirit vegaanista siirtopaperia, jossa tavallisen siirtopaperin lanoliini eli lampaanvillarasva on korvattu synteettisillä kasviöljyillä. Siirtoaineena toimii saman sarjan (spirit) sertifioitu vegaaninen siirtoaine.

Valkovaseliini, jota tatuoidessa käytetään on itsessään vegaanista, mutta ymmärtääkseni (petroleum jelly) valmistetaan kasvijätteistä. Valmistaja saattaa myös testata joitakin tuotteita eläimillä. Siispä valitsin tilalle käytettäväksi varmasti vegaanisen Believa professional butterin.

Ihokarvojen ajelussa käytössämme on teriä, joissa ei ole geeliä.

Todella harva tietää latexin sisältävän maidosta peräisin olevaa kaseiiniproteiinia ja alallamme liki kaikki käytössä olevat hanskat ovat juurikin näitä latex-hanskoja. Tässä kannattaa olla todella tarkka ja tuplavarmistaa mitä materiaalia artistisi hanskat ovat vegaanista tatuointia tehdessänne. Itselläni on käytössä synteettisestä materiaalista valmistettuja nitriilihanskoja.

Ihon puhdistukseen käytössämme on ikävän talouspaperin tilalla aina hellempiä kosteuspyyhkeitä. Valitsinkin käyttööni vegaaniset Eco Attitude-kosteuspyyhkeet.

Myös jälkihoitorasvat sisältävät usein erilaisia kemikaaleja tai eläinperäisiä öljyjä kuten mehiläisvahaa tai lanoliinia. Kehitimmekin tästä syystä yhteistyössä aidosti ekologisten tuotteiden valmistajan Saaren Taika kanssa vegaanisen Dreamyink-tatuointivoiteen. Voide rauhoittaa arkaa ihoa, lievittää tehokkaasti kutinaa ja on todella hellävarainen tuoreelle tatuoinnillesi, sillä se sulaa iholle ja leviää hellällä sipaisulla! Tuote on 100% luonnollinen ja jokainen erä valmistetaan käsin ihanassa Salon saaristossa, nimittäin Särkisalossa. Tuotteen voit tilata helposti verkkokaupastani täältä tai ostaa paikanpäältä studiostamme.

Tatuointiprosessissa itsessään onkin kaikki muu vegaanista; pintojen suojaukseen käytettävät muovit, ihon desinfiointiin käytettävä Neo-amisept, metallisten grippien steriloinnissa käytettävä rapidex sekä siivoukseen tarkoitettu Saaren Taika ”Marseille” siivoussaippua ja desinfiointiaineet.

Eroaako vegaaninen tatuointi parantuessaan ”tavallisesta”?

Ei eroa! Vegaaniset tatuointimusteet pysyvät ihan yhtä hyvin säilyttäen kirkkautensa ihotyypillesi ominaisella tavalla kuin ne, jotka sisältävät eläinperäisiä ainesosia.

Vegaaninen yksisarvinen

 

Parantunut

Kuinka tatuointi tehdään?

Tatuointiprosessi alkaa mielettömän upeasta ideastasi ja tietenkin sen suunnittelusta yhdessä. Kun suunnitelmamme on valmis, teemme siitä siirtokuvan, joka painetaan ihollesi. Tämä kuva toimii suuntaa antavana mallina minulle. Kuvan täytyy kuivua hetki, jonka aikana valmistelen työpisteen; suojaan pinnat, valitsen sopivan kokoiset välineet ja niille sopivat koneet sekä valikoin sopivan väripaletin tatuointiisi. Itse tatuoinnin teko tuntuu nipistelevältä ja jokseenkin ärsyttävältä tunteelta jota pakoon et halua päästä, muttei se kuitenkaan ole lähelläkään sietämätöntä kipua. Olen myös kuullut asiakkaitteni kuvailevan sitä kutituksena tai terapeuttisena kipuna. Kipu ei kuitenkaan ole ikuista ja yleensä pienempien kuvien tekoon menee minuuteista pariin tuntiin kun taas isompien tekoon kuluu n.4-6h aikaa. Tatuointi suojataan kelmulla valmistuessaan ja tämän yhteydessä kerron sinulle hoito-ohjeet, jotka saat mukaasi myös paperisena. Eihän kukaan muista toisen pitkiä ja puuduttavia hölötyksä ;D Parantumiseen menee tietenkin oma aikansa, joka vaihtelee tavallisesti kahdesta viikosta kuukauteen, riippuen myös käyttämästäsi rasvasta tai voiteesta sekä hoito-ohjeiden noudattamisesta. Dreamyink-tatuointivoiteella on ollut nopeuttavia vaikutuksia paranemisprosessissa ja se onkin saanut todella paljon positiivista palautetta nimenomaan tatuointien nopeasti parantumisesta sekä sen helposta levittyvyydestä ja rauhoittavasta vaikutuksesta.

Kiitos kiinnostuksestasi tähän blogiin vegaanisista tatuoinneista! Jos sinulla on jotain kysyttävää, voit ottaa yhteyttä minuun missä tahansa kanavalla jossa olen 🙂

-Veera